Alltså rödvin i matlagningen höjer ribban rejält🤩. Personligen är jag mer en rosé-älskare, men detta är något helt i särklass!
 
Antingen kan man låta köttbiten (eller hela champinjoner, morötter etc) puttra i rödvinet eller så gör man en sky... eller både och. Det kan inte bli dåligt oavsett.
 
Börja med att välja ut en fin köttbit.
Här har jag valt en helt vanlig benfri kotlett (ja det går säkert emot alla ”regler” att servera fläskkött ihop med rödvin, men vad gör det när resultatet är underbart gott?)
 
Stek det saltade och pepprade köttet på bägge sidor ihop med finhackad lök.
Tillsätt en skvätt rödvin och en dryg matsked socker.
Låt puttra tills vätskan börjar bli krämig. 
Fortsätt att tillsätta rödvin allt eftersom. Smula gärna ner en buljongtärning och några droppar kinesisk soya.
När skyn är reducerad och krämig i konsistensen, smaka av med salt och socker för att få en perfekt balans.
 
 
Servera med tex baconlindad sparris och en grönsallad.
 
Rödvinssky grundrecept:
 
1 finhackad lök (röd eller gul)
1,5 msk socker
5 dl rödvin
buljongtärning eller fond
salt
peppar
 
Fräs löken och tillsätt sockret.
Häll i lite rödvin åt gången och låt puttra.
Tillsätt buljong/fond och salt/peppar.
När skyn har reducerats och börjar bli krämig i konsistensen, smaka av med salt och socker.
Antingen silar man av löken eller så låter man den vara kvar i skyn. En smaksak helt enkelt❤️
 
Serveringsförslag:
Entrecote av kalv och baconlindad sparris, serveras ihop med ugnsbakade rödbetor